Vloerverwarming en laminaat

Het antwoord op de vraag óf er laminaat gelegd kan worden op een vloerverwarming? Ja.

Als u het totale warmtegeleiding-weerstand van vloer én ondervloer in acht neemt. Vraag uw vloerverwarming installateur waar u over rekening dient te houden met uw keuze van (laminaat) vloer. Vuistregel is: 

  • Hoofdverwarming: max. 0,14m²K/W 
  • Bijverwarming: max. 0,18m²K/W 

Laminaat heeft een warmteweerstand van ongeveer 0,07m²K/W tot 0,09m²K/W afhankelijk van de dikte van het materiaal. Deze waardes zijn een gemiddelde en kunnen per fabrikant verschillen.

Hiervan kan men afleiden dat een ondervloer minder dan 0,07m²K/W zou moeten zijn. Vooral bij nieuwe woningen waar er steeds vaker geen radiators geplaatst worden maar dient de vloer als hoofdverwarming.

Om de warmte zo goed mogelijk te geleiden is het uiteraard van belang om een ondervloer te kiezen dat het laagste warmteweerstand heeft. Daarnaast is de keus tussen een ondervloer met wél of géén 10dB geluidsvermindering voor in een appartement.

Hieronder zijn een paar voorbeelden van ondervloeren die toegepast kunnen worden bij vloerverwarming:

Heeft u een vloerkoeling of vloerverwarming met koelfunctie? Er is een product dat hiervoor uitermate geschikt is - Cocofloor. Als er een vloerkoeling systeem aanwezig is dan zijn er andere punten om aandacht aan te schenken - met name condensvorming onder de vloer. De Cocofloor ondervloer bied hiervoor een oplossing.