Verschillende soorten houten vloer

Verschillende soorten houten vloer

Houten vloeren zijn al honderden jaren een populaire keuze voor mensen die hun huis willen inrichten. Er zijn verschillende soorten houten vloeren beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten houten vloeren bespreken en hun voor- en nadelen.

Massief houten vloer

Een massief houten vloer bestaat uit één stuk hout en is over het algemeen 18 tot 22 mm dik. Massief houten vloeren zijn duurzaam en gaan lang mee, mits ze goed onderhouden worden. Ze hebben een tijdloze uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, waaronder eiken, beuken en kersenhout. Het nadeel van massief houten vloeren is dat ze gevoelig zijn voor krimpen en uitzetten als gevolg van veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Ook zijn ze duurder dan andere soorten houten vloeren.

Eikenhouten vloer

Een eikenhouten vloer is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en de mooie uitstraling van het hout. Eikenhout is sterk en hard en heeft een mooie tekening. Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk, zoals een onbehandelde, geoliede of gelakte vloer.

Beukenhouten vloer

Beukenhouten vloeren zijn harder dan eikenhouten vloeren en hebben een egale structuur. Beukenhout heeft een lichte kleur, die na verloop van tijd donkerder wordt.

Kersenhouten vloer

Een kersenhouten vloer heeft een warme uitstraling en heeft een roodbruine kleur. Kersenhout is zachter dan eikenhout, waardoor het gevoeliger is voor krassen en beschadigingen.

Samengestelde houten vloer

Een samengestelde houten vloer bestaat uit verschillende lagen hout, waarvan de toplaag uit massief hout bestaat. De onderste lagen bestaan uit multiplex of HDF (high-density fibreboard). Samengestelde houten vloeren zijn minder gevoelig voor krimpen en uitzetten dan massief houten vloeren en zijn daardoor geschikt voor vloerverwarming. Ze zijn ook goedkoper dan massief houten vloeren.

Lamelparket

Lamelparket is een populaire vorm van samengestelde houten vloeren. De toplaag is gemaakt van massief hout en de onderste lagen zijn gemaakt van multiplex. Lamelparket is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen en heeft een mooie uitstraling.

Visgraat vloer

Een visgraat vloer is een type houten vloer waarbij de houten planken in een visgraatpatroon zijn gelegd. Dit type vloer heeft een klassieke en luxe uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eikenhout en walnoot. Een visgraat vloer is duurder dan een gewone houten vloer, maar voegt wel veel waarde toe aan een woning.

Verouderde houten vloer

Een verouderde houten vloer is een houten vloer die bewerkt is om er oud en doorleefd uit te zien. Dit type vloer geeft een woning een rustieke uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals geborsteld, geschuurd en verouderd. Verouderde houten vloeren zijn duurder dan gewone houten vloeren.

Gerookte houten vloer

Een gerookte houten vloer is een houten vloer die bewerkt is met ammoniak om het hout een donkere kleur te geven. Dit type vloer heeft een mooie, warme uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eikenhout en grenen. Gerookte houten vloeren zijn duurder dan gewone houten vloeren.

Onderhoud van een houten vloer

Het onderhouden van een houten vloer is belangrijk om de vloer mooi te houden en de levensduur te verlengen. Een houten vloer kan worden schoongemaakt met een zachte bezem of stofzuiger. Vlekken kunnen worden verwijderd met een vochtige doek en milde zeep. Het is belangrijk om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken en geen water op de vloer te laten staan. Het is ook aan te raden om de vloer regelmatig te behandelen met olie, was of lak.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten houten vloeren beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Massief houten vloeren zijn duurzaam en hebben een tijdloze uitstraling, maar zijn gevoelig voor krimpen en uitzetten. Samengestelde houten vloeren zijn minder gevoelig voor krimpen en uitzetten en zijn geschikt voor vloerverwarming. Visgraat vloeren hebben een klassieke en luxe uitstraling, verouderde houten vloeren geven een rustieke uitstraling en gerookte houten vloeren hebben een mooie, warme uitstraling. Het onderhouden van een houten vloer is belangrijk om de vloer mooi te houden en de levensduur te verlengen.

Terug naar overzicht

Vanwege misbruik van het contactformulier vragen wij u direct een mail te sturen naar info@floorstyle.nl

Floorstyle
Ellerweg 7-b
6039 RD Stramproy, Weert Limburg, Nederland